Skip to content

Hier komt een nieuw deeltje in de rubriek “gaan we Arjen Robben nog zien spelen?” Het antwoord is momenteel niet zo hoopgevend. De Groninger kwam dit seizoen in de Eredivisie tot nu toe tweemaal in actie in een duel van FC Groningen en nummer drie gaat nog wel even op zich laten wachten.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Arjen Robben sluit later aan FC Groningen selectie

De 36-jarige vleugelspeler heeft met de clubdirectie afgesproken dat hij voorlopig niet met de groep mee traint. Hij zal een individueel programma afwerken. Pas zodra hij zich fit, pijnvrij en helemaal op niveau voelt, zal hij zich aansluiten bij de selectie en de groepstraining hervatten. Zo gaat de druk er een beetje van af. “Voor de trainer en mijn medespelers is het ook niet leuk dat het bijna elke week over mij gaat, terwijl ik er niet bij ben”, verklaart Robben.

Tegenvaller

Robben zegt nog wel gemotiveerd te zijn om het beste te maken van zijn comeback, maar erkent dat het tot nu toe tot bar weinig heeft geleid. “Dit zijn de hobbels waarvan we vanaf het begin hebben gezegd dat die zouden komen. Dat is niet raar, maar wel een tegenvaller.”

Psychische problemen Gregory van der Wiel

Tegenvallers, voor mensen die gewend zijn aan succes zijn die misschien nog wel lastiger te verwerken dan ‘wij’ normale mensen met niet al te heroïsche levens. Gregory van der Wiel kan er over meepraten. De voormalige Oranje-international heeft in een open brief beschreven wat er bij hem allemaal speelt. En dat is heftig.

“Al meer dan een jaar heb ik te maken met paniekaanvallen en angstgevoelens”, zo verklaart de huidige RKC Waalwijk-verdediger. Wat hem al die jaren parten speelde is dat van een topvoetballer wordt verwacht dat hij altijd presteert, altijd positief gestemd is, altijd een soort robot moet zijn. “Ik leg altijd mijn emoties opzij en dat is iets dat zich na al die jaren heeft opgebouwd. Frustratie, woede, teleurstelling, verdriet”, zo somt hij de emoties op waarvoor in een topsportleven weinig ruimte is om ze te ventileren.

Ricardo Kishna kampte ook met paniekaanvallen

En ook Ricardo Kishna heeft deze tol moeten betalen voor dit taboe, dat hij aldus beschrijft: “In het voetbal is het een taboe om je uit te spreken als het slecht met je gaat.” De 25-jarige ADO Den Haag-aanvaller had het zeer zwaar. “Ik ben echt depressief geweest. Ik heb serieus het gevoel gehad dat ik doodging. Elke avond dat ik in bed lag, durfde ik mijn ogen niet te sluiten omdat ik bang was dat ik niet meer op zou staan.”

Pas toen hij naar een psycholoog stapte, kreeg hij de professionele begeleiding die hij al die jaren ontbeerde, maar die dus wel van levensbelang bleek.

Back To Top