Eerder in 2020 werden een paar wedstrijden in de Eredivisie afgelast vanwege de zware wind. Konden we maar terug naar die onschuldige tijden – al woede toen al het coronavirus in China. Inmiddels heeft dat virus de hele wereld bedekt met een deken van ziekte, sterfgevallen en besmettingsangst. De Eredivisie ligt tot minstens begin april stil.
Echt geen topper AZ – Feyenoord op 8 april
En met de dag wordt het onwaarschijnlijker dat de Nederlandse voetbalcompetitie (en het amateurvoetbal) op 8 april weer wordt hervat. Dan staat AZ tegen Feyenoord op het programma. Wat zou het heerlijk zijn als we met die topper inderdaad de bal weer kunnen laten rollen. Maar denk heel even nuchter na: dat is al over drie weken. Terwijl we nog maar net zijn begonnen met het sluiten van scholen, aanmoedigen van thuiswerk, aanslepen van mondkapjes en rigoureus schrappen van grootschalige evenementen.Kortom, schrijf het maar op je buik dat de Eredivisie zo snel alweer wordt hervat. In Engeland en België begrijpen ze de situatie wellicht iets scherper dan in Nederland. De Premier League en de Jupiler Pro League hebben besloten om de competities langer uit te stellen. De pauze duurt nu tot minstens 30 april (was 3 april).
Ook juridische nachtmerrie door corona
Nu Euro 2020 is uitgesteld tot in de zomer van 2021 hebben de Europese clubcompetities meer ruimte op de agenda om alle afgelaste duels in te halen. Maar het zal allemaal wel voor 1 juli 2020 klaar moeten zijn. Dan verlopen er immers talloze contracten van spelers, trainers, personeel en tv-deals. Het is een juridische nachtmerrie om dat op te lossen.
Geen werktijdverkorting spelers Eredivisie
Nederlandse voetbalclubs kunnen op dit moment geen aanspraak maken op de werktijdverkorting, een regeling waarmee de overheid bedrijven financieel helpt als ze veel inkomsten mislopen. “In de nieuwe regeling dient er sprake te zijn van een omzetverlies van twintig procent en dat is voor de bvo’s op dit moment niet hard te maken”, legt Serge Rossmeisl uit. Hij is de directeur van de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO).
Voetbalclubs staken activiteiten
Van hoog tot laag, van eredivisionist tot eerstedivisionist, moeten clubs hun activiteiten staken. Wedstrijden zijn er niet, trainingen worden niet gegeven, feestjes en bijeenkomsten worden geschrapt. Neem bijvoorbeeld een club als Sparta: de Rotterdammers moesten de Sparta Business Club tijdelijk sluiten, het Rood-Witte Mannen & Vrouwen Diner 2020 uitstellen en Sparta Bedrijvenvoetbal op de parkeerstand zetten. Het sportieve sociale leven is totaal ontwricht.