Voetbal | Ook voor de transfermarkt heeft de coronacrisis gevolgen. Clubs hebben nu wel wat anders aan hun hoofd dan met miljoenen smijten om spelers binnen te hengelen. Hun eerste zorg is overleven. Dat is lastig zat, nu er veel minder inkomsten zijn en het onzeker is of de nationale competities worden afgerond en wanneer de nieuwe jaargang begint.
Programma Eredivisie 2019 – 2020
Transfers op laag pitje
Ajax dacht de komende maanden lekker te cashen met de verkoop van bijvoorbeeld Donny van de Beek, Andre Onana en Nicolas Tagliafico. Maar het lijkt onrealistisch dat Real Madrid nu nog even tegen de 60 miljoen euro op tafel gaat leggen voor Van de Beek. En de geruchten over een transfer van Sergino Dest naar Bayern München zijn ook verstomd.
Van de Beeks zaakwaarnemer Guido Albers blijft hoopvol. “Ik denk dat de grote clubs wel betalen als ze een speler graag willen”, zegt hij.
Geen publiek bij rest Eredivisie wedstrijden
Het is goed mogelijk dat dit seizoen van de Eredivisie, als de resterende speelronden daadwerkelijk worden afgerond, geen publiek meer wordt toegelaten in de stadions. Vanwege de corona-uitbraak en de pogingen om het virus in te dammen lijkt er geen andere optie.“Het zou zeker kunnen, dat is echt niet zo irreëel. Voetbal in lege stadions lijkt me dit najaar wél een optie”, zegt hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters tegen het AD. Als zo’n specialist het al onverantwoord lijkt om over een paar maanden (het najaar) mét publiek te spelen…Dan is het natuurlijk onmogelijk om dat daarvoor al wel te doen.
1,5 meter afstand in voetbal onmogelijk
Ook zonder publiek zullen er bij een voetbalwedstrijd ruim 100 man aanwezig zijn. Alleen al de twee teams met reservespelers, trainersstaf en fysiotherapeuten tikken samen tegen de 50 man aan. Dan zijn er nog scheidsrechters, lijnrechters, cameramannen, opnameleiders, stadionpersoneel, schoonmakers etcetera. Hoe zit het dan met die maatregel omtrent 1,5 meter afstand houden? Dat is bij voetbal sowieso onmogelijk.
Champions League superverspreider corona
Epidemioloog Patricia Bruijning waarschuwt dan ook voor de risico’s van alle soort bijeenkomsten, inclusief sportduels. “Er zijn gevallen bekend van ‘superverspreiders’, die daar in één keer heel veel anderen besmet hebben.” Een voorbeeld is de Champions League-wedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia, die wordt gezien als moment dat het virus zich in Italië sneller ging verspreiden.